Over het ras

De Miniature American Shepherd in het kort (de uitgebreide versie vindt u op de website van de ASCN (www.ASCN.nl).

De Miniature American Shepherd is een kleine herdershond die van oorsprong uit America komt en sinds 9 april 2019 door de FCI voorlopig als ras is erkend. De Miniature American Shepherd werd eind jaren zestig in Californië ontwikkeld door te selecteren op kleine, niet-geregistreerde honden waarvan werd gedacht dat ze Australische Shepherds waren. Het doel van deze fokkerij was hun kleinere formaat, actieve karakter en intelligentie vast te leggen en te behouden. Het ras werd in 1983 voor het eerst geregistreerd in het National Stock Dog Registry en kreeg oorspronkelijk de naam Miniature Australian Shepherd. Aan het begin van de jaren negentig is het ras in Amerika populair geworden.

Sinds 2019 is de ASCN de rasvereniging voor de Miniature American Shepherd in Nederland en het uitrollen van het verenigingsfokreglement en het openstellen van haar evenementen voor de MAS neemt een aanvang in 2020.

​De Miniature American Shepherd is een kleinere herdershond meestal met een schofthoogte tussen de 35 en 46 cm groot en weegt zo’n 8 tot 18 kg.

De MAS is iets langer in lichaam dan dat hij hoog is. Het is een levendige, lenige en wendbare hond. De MAS heeft een halflange vacht met een dikke ondervacht en deze kan net als bij de Aussie allerlei vachtkleuren hebben. De vachtkleur kan variëren van blue merle, red merle tot eenkleurig zwart of leverkleurig. Verder zijn er net als bij de Aussie variaties in de koperkleurige en witte aftekeningen. Ook de MAS kent de natuurlijke kort staart (natural bobtail, afgekort NBT). De MAS heeft een middelgroot, amandelvorige oog en de oogkleur varieert van blauw tot bruin en amberkleurig. Een combinatie van deze kleuren is mogelijk door vlekjes en marmering.

Ook de MAS is gefokt en gebouwd om de hele dag te kunnen bewegen. Hij is atletisch en actief en beschikt over werklust en uithoudingsvermogen en heeft daarom een uitlaatklep nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Hij is dan ook niet geschikt voor mensen die niet iets met de hond willen gaan ondernemen. Zonder uitlaatklep kan de MAS nerveus en destructief worden. De MAS is een goede huishond, mits goed gesocialiseerd en consequent opgevoed en hij voldoende uitdaging en beweging krijgt.

Omdat de MAS een actieve hond is, zoekt hij naar een sportieve, actieve eigenaar. Eén die ervoor zorgt dat er dagelijks minimaal 2x een uur onafgebroken gewandeld wordt met de hond. Wanneer dit altijd hetzelfde rondje is, zal de MAS zich, net als de Australian Shepherd al snel gaan vervelen, afwisseling is dus geboden. Dit kan ook door de hond ‘opdrachten’ te geven, denk hierbij aan apporteerspelletjes, zoekspelletjes of hersenwerkjes. Verder heeft een MAS een eigenaar nodig die hem de tijd geeft om volwassen te worden, werk maakt van een consequente opvoeding/socialisatie en kan omgaan met zijn eventueel gereserveerde gedrag naar vreemden. Nog mooier is het wanneer de MAS een taak krijgt in de vorm van een hondensport. Zijn middelgrote formaat belemmerd hem niet om in allerlei hondensporten goed te kunnen.

KOOP GEEN MAS ALS U GEEN BUITEN ACTIVITEITEN KUNT DOEN

MAS zoals vele hondenrassen, houden van activiteiten in de open lucht. Dit kan zijn: wandelen, jogging, zwemmen, achter ballen aan rennen, fietsen, speuren, gehoorzaamheid, agility, hoopers etc. Er is geen formule hoe vaak en hoe lang, maar deze dagelijkse activiteiten met de hond zorgen voor een sterke band met uw hond. Vervelend gedrag vanwege verveling kan hiermee voorkomen worden. Hij moet gewoon OVERAL mee naartoe voor zijn socialisatie. Maar niet overprikkelen door teveel in 1 dag te willen doen.

Denk eraan dat fietsen en joggen alleen kan, na voldoende voorbereiding, rustig opbouwen en pas vanaf een leeftijd van minimaal 1 jaar.

KOOP GEEN MAS ALS U HET ZICH NIET KUNT VEROORLOVEN

De aanschafprijs is niet goedkoop, als u een goede gezonde hond met stamboom wilt hebben. Verder moet elke hond goed eten hebben, naar de dierenarts voor entingen, wegens ziekte of een ongeluk. Ook kunnen er kosten komen wanneer een dierenfysiotherapeut noodzakelijk zijn. De onverwachte kosten zijn meestal voor ziektes of ongelukken, dit kan tegenwoordig een paar duizend euro kosten. Een bedrag van 150,00 euro per maand aan normale kosten voor voer en andere directe benodigdheden is niet onredelijk. Als dit uw budget al overstijgt dan is dit geen goede tijd voor u om een hond in uw leven te hebben. Ben realistisch wat betreft dit punt, het zal moeilijk en pijnlijk zijn om deze beslissing te nemen maar wees eerlijk. Uw hond is van u afhankelijk en een ongeluk zit in een klein hoekje. Er zijn natuurlijk ook dierenverzekeringen, maar deze kosten rond de 35 euro per maand en dekken ook niet alle kosten. Kijk goed naar de voorwaarden van wat deze wel of niet dekken. Maak anders een spaarpotje voor de hond die eventuele onverwachte kosten kunnen dekken.

Verder zijn er natuurlijk ook nog de kosten van mand en/of bench met kussen, riem, tuig, halsband, speelgoed, knaagbotten, trainingssnoepjes etc. Ook uw gehoorzaamheidstraining, agility, hoopers, speuren etc. kosten geld.

KOOP GEEN MAS ALS U GEEN VEELEISENDE METGEZEL WILT HEBBEN

De rasstandaard van de Miniature American Shepherd beschrijft de MAS als zijnde een hond met bewakingsinstinct (de een heeft dit sterker dan de ander). U kunt dit zeker ook verwachten van de meest vreedzame hond. Honden met een slechte socialisatie en zwak karakter kunnen ook gaan bijten als ze bang zijn, uitgedaagd of geprovoceerd worden. Het is absoluut niet waar dat een MAS nooit zal bijten vanwege het feit dat hij zo zelfstandig, rustig en vriendelijk is. Als uw rustige en vriendelijke huisgenoot denkt dat de zoon van de buurman uw eigen zoon wil aanvallen of dat u met uw partner aan het vechten bent, in plaats van aan het stoeien dan zal de MAS uw zoon of u gaan helpen zonder uitnodiging. LET OP en ben voorbereid. Ze kunnen ook best eigenwijs zijn en proberen hun zin door te drijven. Leer hier mee om te gaan.

KOOP GEEN MAS ALS INVESTERING

Goede fokkers die af en toe een nestje hebben zullen daar echt niet rijk van worden. De meeste fokkers zullen hun pups verkopen met een koopovereenkomst (ook verplichte sterilisatie/castratie) en u mag er meestal NIET mee fokken. Zoals u hierboven kunt lezen zal één hond al zeker minimaal 150,00 per maand kosten. Bij dat bedrag moet een fokker nog eens de aanschafprijs van de hond(en) tellen. MAS, geschikt voor de fokkerij, die je uit het buitenland moet importeren kosten tussen de 3000 en 6500 euro excl. de transportkosten naar Nederland. Daarbij komen ook nog alle gezondheidsonderzoeken, zoals HD, ED jaarlijkse ogentest, DNA onderzoeken etc.. Verder komt daar ook nog bij het reizen met de teef naar een dekreu, (internationaal) shows, trainingen, voeding, lidmaatschapsgeld rasvereniging, stamboomkosten, kennelnaam registratie, chipkosten, pup entingen etc..

Dit is trouwens pas het begin, het gemiddelde aantal pups in een nest is gemiddeld 5. In extreme gevallen zijn er ook nog kosten van: een eventueel keizersnede, verlies van de moederhond, bijvoeding van de pups, dan worden de uren die men steekt in het opvoeden en socialiseren van een nestje pups nog niet meegeteld en wat als de moeder doodgaat en de pups met de hand gevoed moeten worden, kunt u daar de tijd en het geduld (en het geld) voorop brengen? Men is 24 uur 7 dagen in de week bezig met een nestje.

Zal uw baas u de tijd gunnen om in extreme gevallen de pups 24 uur per dag te begeleiden? Als dat niet kan, kunt u iemand inhuren die dit voor u doet? De voeding zal dan zijn elke 2-3 uur ook ’s nachts…..

Wist u dat fokkers regelmatig op het laatste moment worden afgebeld door toekomstige puppykoper? Dat zorgt ervoor dat de pup langer moet blijven en dus meer kost. Wij doen het met liefde, maar denk goed na voordat u een pup wilt aanschaffen voor de fokkerij, er veel meer nodig dan een leuke lieve hond. Fokken doe je niet omdat het zo schattig is om van je eigen hond een pup te hebben. Er komt heel veel voorbereiding en kosten bij kijken om een goed nest te fokken. Het is niet een teef bij de reu van de buren zetten.

Dus hopelijk begrijpt u nu ook dat de aanschafprijs van een gezonde, goed gesocialiseerde pup met stamboom niet zomaar tot stand komt. Er zit heel veel tijd, geld, moeite en liefde in.

BEZINT VOOR U BEGINT! KOOP GEEN MAS ALS:

 • Uw leven en beschikbare vrije tijd beter af is met een goudvis
 • Uw leven niet stabiel is, zowel uw gezinsleven als uw werk
 • Uw kinderen of vele activiteiten betekenen dat de hond steeds op de laatste plaats komt
 • Uw kinderen nog te jong zijn om te kunnen leren en begrijpen wat wel en niet mag bij een hond. Bij een MAS komt dit zeer strikt
 • U overdag de hele dag werkt en de hond alleen thuis moet zijn, een MAS is niet graag lang alleen. Een MAS wil zo veel mogelijk bij zijn baas zijn.
 • Om alleen de hond te hebben als statussymbool, van kijk ik heb een blue merle MAS met blauwe ogen gekocht, maar doe er verder niks mee
 • U uw leven niet goed op de rails heeft of u niet goed in uw vel zit
 • U financiële problemen heeft
 • Als u dolgraag een hond wil, maar uw partner er voor moet zorgen en dat niet wil
 • De kinderen zeuren om een hond, maar dat de verzorging toch echt op uw bordje komt te liggen en u daar geen zin of tijd voor hebt of niet kunt
 • Het uw allereerste hond is
 • De hond in een kennel moet zitten de hele dag en niet bij zijn familie kan zijn
 • U al andere huisdieren of honden heeft die niet dol zijn op andere honden. Een MAS speelt heel erg fysiek en hier zijn sommige honden(rassen) niet van gediend (die snappen het niet), met mogelijke gevechten of erger tot gevolg.

Dit brengt het leven met een aantrekkelijke, zeer intelligent, enthousiaste, veeleisende hond als een MAS met zich mee. Maar als de band er eenmaal is, en de hond is goed gesocialiseerd en opgevoed wilt u nooit meer anders.

Dit is ook de reden dat wij niet naar de mooie kleurtjes kijken maar puur naar het karakter en gedrag van de pups om zo een zo goed mogelijk match proberen te maken zodat u misschien wel 14 jaar een onafscheidelijke vriend(in) heeft. Klink dit u als muziek in de oren? Kom dan gerust eens kennismaken met ons en onze honden. U bent na afspraak van harte welkom, neem contact op via het contactformulier.